Trzeci sektor a partnerstwo

Przestrzeń publiczna, społeczna i gospodarcza, to przestrzeń ludzi działających dla rozwoju własnego i innych w ramach różnych struktur i podmiotów, w różnych sektorach: publicznym, prywatnym i pozarządowym. Coraz częściej te same osoby aktywnie działają w różnych sektorach, co może oznaczać, że praca każdego z sektorów osobno, jest niewystarczająca. Czy podmioty z trzech sektorów to partnerzy w rozwoju lokalnym, czy rywale, konkurujący o uwagę społeczności lokalnych, o głosy, datki, darowizny, klientów? Czy dla dobra wspólnego współpraca się opłaca, czy ze względu na odmienne kultury organizacyjne jest niemożliwa?

Jest wiele pytań nadal pozostających bez odpowiedzi, dotyczących współpracy trzech sektorów, które są ważne w kontekście rozwoju lokalnego, rynku pracy, przestrzeni kulturalnej, rozwoju dzieci i młodzieży, integracji pokoleń starszych i młodszych i wielu, wielu innych spraw życia lokalnego.

Lokalne Centra NGO - KOLPING podjęły się zorganizowania Forów Trzech Sektorów w
ramach których będziemy mogli podjąć debatę na temat współpracy między administracją publiczną, biznesem a organizacjami pozarządowymi i społecznymi na poziomie lokalnym.

Zapraszamy do udziału w pierwszych forach z cyklu:

Partnerzy czy rywale? - debata o lokalnej współpracy międzysektorowej

Forum Trzech Sektorów w Bochni - 15 czerwca 2011

Program forum: http://ngo.kolping.pl/bochnia/aktualnosci/forum_3_sektorow
    Relacja:  http://ngo.kolping.pl/bochnia/aktualnosci/a_moze_jednak_razem

Forum Trzech Sektorów w Oświęcimiu - 6 lipca 2011
     Program forum: http://ngo.kolping.pl/oswiecim/aktualnosci/forum_trzech_sektorow
    Relacja: http://ngo.kolping.pl/oswiecim/aktualnosci/debata_trzech_sektorow_w_oswiecimiu_

Forum Trzech Sektorów w Luborzycy - 13 września 2011
Program forum: