Spotkanie animacyjne w Drwini

Spotkanie animacyjne w Drwini wraz z doradztwem grupowym z zagadnień prawnych NGO

Zapraszamy na spotkanie animacyjne w Drwini (pow. bocheński), w sali Urzędu Gminy w Drwini (Drwinia 57), które odbędzie się już 5 grudnia (najbliższy czwartek), w godz. 14.00-17.00, w ramach projektu „Profesjonalne NGO”. Celem spotkania jest umożliwienie mieszkańcom gminy i powiatu oraz przedstawicielom lokalnych organizacji pozarządowych i aktywnych na tym terenie grup nieformalnych, podjęcia dyskusji o lokalnej współpracy oraz wymiany poglądów i doświadczeń nt. rozwiązywania problemów społeczności lokalnej. Przy okazji tego spotkania promującego aktywność obywatelską, odbędzie się również doradztwo grupowe z zakresu zagadnień prawnych związanych z funkcjonowaniem stowarzyszeń i fundacji. Poprowadzi je Anna Konopacka - doktor nauk prawnych, aplikantka adwokacka, specjalistka z zakresu prawnych aspektów działania organizacji pozarządowych. Omówione zostaną tematy odpowiedzialności członków organizacji za jej działania, różnic i podobieństw między stowarzyszeniem a fundacją, działalności odpłatnej, nieodpłatnej i gospodarczej NGO, pozyskiwanie środków finansowych na działalność organizacji pozarządowych, warunków ubiegania się o status OPP. Osoby zainteresowane udziałem w spotkaniu –

przedstawiciele lokalnych organizacji pozarządowych, niezrzeszeni działacze, osoby zaangażowane w szeroko rozumianą działalność społeczną lub chcące się włączyć w lokalne działania społeczno-obywatelskie oraz mieszkańcy gminy Drwinia – mogą zgłaszać się mailowo na adres: ngo.bochnia@kolping.pl

Organizatorem spotkania jest Centrum NGO Kolping w Bochni we współpracy z Urzędem Gminy w Drwini.

Zapraszamy!