Jak dobrze zaprezentować swoją organizację

W dniach 4-5 października odbyło się szkolenie dla członków, wolontariuszy i pracowników organizacji pozarządowych zorganizowane przez Centrum NGO Kolping w Bochni. Dwa dni szkolenia upłynęły pod hasłem Prezentacje, wystąpienia publiczne i kampanie społeczne NGO.

Dla każdego, a na pewno dla większości z nas, dużym stresem oraz wyzwaniem jest wystąpienie publiczne, zwłaszcza przed liczną publicznością złożoną z nieznanych nam osób.

Często również działacze organizacji pozarządowych zastanawiają się jak zachęcić innych do zainteresowania aktualnymi problemami i sprawami, którymi żyje społeczność lokalna. Dobrym narzędziem w takich okolicznościach jest kampania społeczna. Ale jak ją dobrze zorganizować i przeprowadzić?

Podczas dwudniowego szkolenia uczestnicy mieli okazję zapoznać się z kluczowymi zagadnieniami z zakresu wystąpień publicznych i kampanii społecznych.

Szkolenie w głównej mierze miało na celu kształtowanie oraz rozwijanie umiejętności występu przed kamerami – przekazywania "na żywo" różnego rodzaju treści podczas przemówień czy też prezentacji. Celem szkolenia było również przekazanie podstawowej wiedzy na temat organizowania i wykorzystywania kampanii społecznej, komunikowania się z mediami w celu budowania pozytywnego wizerunku własnej organizacji w otoczeniu.

Trenerka prowadząca szkolenie p. Sylwia Biernacka starała się przekazać praktyczną wiedzę oraz umiejętności pozwalające na nawiązanie bezpośredniego kontaktu z pojedynczym odbiorcą i dużą grupą słuchaczy. Uczestnicy ćwiczyli swoje umiejętności podczas warsztatu występowania przed kamerą.

Osoby uczestniczące w szkoleniu miały możliwość poznać narzędzia i rozwiązania, które pozwolą lepiej koordynować kampanię, poprawić jej jakość. Oprócz wiedzy teoretycznej miały możliwość przećwiczyć umiejętności praktyczne w planowaniu i realizacji kampanii społecznych.

W szkoleniu brało udział 7 osób, przedstawicieli organizacji pozarządowych głównie z pow. bocheńskiego oraz brzeskiego.

Grażyna Rzepka-Płachta

kierowniczka Centrum NGO Kolping w Bochni