Warsztaty, warsztaty, …

Fantastyczne, profesjonalne szkolenie. Trenerka doskonale znająca zagadnienia, pewna tego co mówi, dobrze zaplanowany czas …” – to cytat z anonimowej ankiety wypełnionej przez jednego z uczestników wrześniowych szkoleń w Centrum NGO Kolping w Krakowie.

Skończyły się wakacje i czas urlopów – więc na nowo intensyfikujemy cykl szkoleniowy dla przedstawicieli małopolskich organizacji pozarządowych. Liczba osób zainteresowanych szkoleniami, pokazuje, że wciąż jest na nie bardzo duży popyt. We wrześniu w Centrum NGO Kolping w Krakowie odbyły się warsztaty: „Prezentacje, wystąpienia publiczne i kampanie społeczne NGO” (12-13 września), które prowadziła Sylwia Biernacka oraz „Specjalista ds. projektów - poziom podstawowy” (19-20 września) przeprowadzone przez Magdalenę Szczudło. Oba szkolenia zostały bardzo wysoko ocenione przez uczestników. Co nas organizatorów bardzo cieszy – zwłaszcza, że pochlebne słowa skierowane były również do nas. Uczestnicy cenią sobie profesjonalizm trenerek: doskonałe przygotowanie merytoryczne, swobodę „poruszania” się w temacie, zastosowanie elementów warsztatowych znacznie ułatwiających zrozumienie prezentowanych zagadnień, życzliwość. Same laurki!

W najbliższym czasie szkolenie dla przyszłych specjalistów ds. projektów odbędzie się również w Bochni (już w najbliższy weekend) i na sam koniec miesiąca jeszcze raz w Krakowie – dodatkowy termin dla osób, dla których zabrakło miejsca w 1. terminie.

Miesiąc październik otwieramy szkoleniami Magdaleny Szczudło „Obywatele dla Demokracji 2013. Projekty tematyczne – analiza zasad ubiegania się o dofinansowanie” w dwóch terminach: 4 i 8 października. Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestników do aplikowania o środki w nowym Programie Operacyjnym „Obywatele dla Demokracji” (potocznie zwanym funduszami norweskimi). Do 15 października można składać wnioski w pierwszej edycji programu, w ramach projektów tematycznych (dotacje w wys. od 50 tys. do 350 tys. złotych, ale wymagany jest wkład własny w wysokości 10 % wartości projektu).

Projekty powinny mieć na celu:

• ­angażowanie obywateli i organizacji obywatelskich w życie publiczne – Partycypacja obywatelska
  • ­sprawowanie obywatelskiej kontroli nadfunkcjonowaniem instytucji publicznych – Kontrola obywatelska
  • ­zwalczanie ksenofobii, homofobii, rasizmu, antysemityzmu i wszelkich form dyskryminacji – Zwalczanie dyskryminacji
  • ­zwiększenie zakresu i form wsparcia dla grup narażonych na ryzyko wykluczenia społecznego – Wykluczenia społeczne
  • ­kształtowanie postaw obywatelskich oraz przeciwdziałanie wykluczeniu i marginalizacji dzieci i młodzieży – Dzieci i młodzież