Lokalna Akademia Obywatelska w Trybszu

Lokalna Akademia w Trybszu

We środowe popołudnie 12 listopada 2014 roku  przedstawiciele Centrum NGO Kolping mieli po raz kolejny okazję spotkać się z przedstawicielami organizacji pozarządowej i liderami społeczności lokalnych w Trybszu niedaleko Nowego Targu. Na początku spotkania określono najbardziej palące problemy społeczności trybskiej. Pojawiły się pytania o źródła finansowania działania grup nieformalnych, zakładanie nowych organizacji  i aktywizację członków/wolontariuszy. W ciągu trzech godzin prelegent - Michał Ptak wraz z animatorką NGO – Grażyną Rzepką-Płachtą próbowali w jak najbardziej przystępny i kompetentny sposób odpowiedzieć na zadawane pytania. Dodatkowo obecne na spotkaniu osoby zapoznały się pokrótce z matrycą logiczną projektu i wypracowały wstępne pomysły na projekty.

Spotkanie zorganizowane na Podhalu uwidoczniło brak oferty skierowanej do organizacji na tamtym terenie. Jako Centrum NGO Kolping podejmiemy starania, aby umożliwić podhalańskim działaczom społecznym udział w szkoleniach i doradztwie w zakresie funkcjonowania NGO.

Dziękujemy wszystkim Uczestnikom za aktywny udział i wysokie oceny w ankietach ewaluacyjnych!