Budowanie kultury wolontariatu – szkolenie z aktywizacji wolontariuszy

Organizacje pozarządowe często działają przy niewielkich nakładach finansowych, a te niedobory wyrównują ogromnym zaangażowaniem swoich członków i wolontariuszy.

Jak przyciągnąć do stowarzyszeń i fundacji nowe osoby?. Jak włączyć je we wspólne działania? W jaki sposób najlepiej zorganizować zespół, aby wszyscy jego członkowie dobrze się w nim czuli i mieli satysfakcje z wykonywanej pracy?

Na takie pytania próbowano znaleźć odpowiedzi w trakcie dwudniowego szkolenia pn.Aktywizacja wolontariuszy – budowanie kultury wolontariatu”, które miało miejsce w dniach 21-22 listopada w krakowskim Centrum NGO Kolping. Prowadząca szkolenie Marianna Król (współwłaścicielka firmy 313 Consulting zajmującej się tworzeniem i wdrażaniem innowacyjnych narzędzi rozwoju organizacji) postawiła sobie ambitny plan aktywnego zaangażowania uczestników szkolenia w wypracowanie makiety środowiska organizacyjnego, które w optymalnym stopniu aktywizowałoby wolontariuszy.

W trakcie zmagań warsztatowych próbowano określić znaczenie wolontariuszy w organizacji, ustalić optymalne sposoby motywowania do pracy, znaleźć metody rozwiązywania konfliktów oraz zdefiniować rodzaje działań aktywizujących wolontariuszy.

Mamy nadzieję, że wypracowane rozwiązania pozwolą uczestnikom warsztatów w rozwijaniu wolontariatu w ich organizacjach.

Powodzenia!

Tak wygląda plastyczna makieta organizacji, która w optymalny sposób aktywizuje wolontariuszy.